I denne uge skal vi lege med chat-programmer. Chat har været populært længe, men mest i bestemte grupper (teenagere, computerspilsentuasiaster, osv.). Nu er chat ved at blive endnu mere udbredt. De, der arbejder med Spørg Olivia eller Biblioteksvagten, kender det allerede i biblioteksregi, men også store firmaer er begyndt at bruge chat som en uformel måde at kommunikere med brugere/kunder på. Nogle synes, at chat er useriøst, men det kommer helt an på, hvad man bruger det til.
Man snakker også meget om chat-sikkerhed. De vigtigste huskeregler er:
- Klik aldrig på links, du modtager i en chat - heller ikke hvis du kender den, der sender linket.
- Sig aldrig ja til at downloade filer gennem en chat - bed om at få dem sendt per e-mail.
Du skal også have nogle at chatte med. Lav en aftale med en kollega om, at I er "på" samtidig.
Messenger er en såkaldt Instant Messaging (IM) tjeneste, som dækker over det at kunne udveksle tekstbeskeder via nettet. Udover tekstbeskeder kan man bruge Windows Live Messenger til bl.a. videosamtaler, man kan dele filer og sende mobilbeskeder.
Er Messenger relevant for biblioteker? Messenger er et netværk som millioner mennesker bruger hver dag. Hvis du vil vide lidt mere om, hvem der egentlig bruger det, kan du se en fordeling i forhold til køn og alder her.
Blandt alle de personer, der bruger Messenger, er der helt klart en del af bibliotekets brugere. Messenger giver mulighed for at afprøve distancekommunikationen, og det har de f.eks. arbejdet med i Aalborg, hvor Aalborg Bibliotekerne og Aalborg Universitetsbibliotek har samarbejdet om projektet: ”Den digitale biblioteker”, hvor de brugte Messenger til servicen "Need2Know". En anden god grund til at bruge Instant Messaging programmer som f.eks. Messenger er, at det egner sig godt som internt kommunikationsværktøj. I artiklen "Gartner: Instant Messaging vil afløse telefonen", vurderer analyseselskabet Gartner, at chatprogrammer vil fortrænge telefonen og udgøre standarden for kommunikation inden 2011.
Husk, at du kun kan chatte med andre, hvis de bruger samme chatprogram som dig selv. GoogleTalk og Messenger kan for eksempel ikke tale sammen. Nogle gange vil du være ude for, at du skal bruge en maskine, der ikke har chatprogrammer installeret. Hvis det sker, kan du vælge at logge på den tjeneste, der hedder http://www.meebo.com/. Meebo giver dig mulighed for at samle dine forskellige chat-konti på én side. Den gør det også muligt for dig at bruge et chat-program, selv om det ikke er installeret på din maskine. Du skal bare logge på Meebo med den chat-konto, du vil bruge, altså f.eks. GoogleTalk eller Messenger. Og så skal du huske ikke at lukke siden med Meebo ned. Så lukker du nemlig også for chatten.
Se evt vejledning hos 23TingNordjylland
Du skal i forbindelse med Messenger:
- Oprette en konto på Messenger
- Oprette nogle af dine kolleger som kontaktpersoner. Start en samtale med en eller flere af dem og prøv at sende en fil.
- Og til sidst… husk at blogge :o) Hvis du har erfaring med andre Instant Messaging services, kan du jo blogge lidt om dem, for Messenger er langt fra den eneste mulighed.
Se om du har Messenger på din PC ved at klikke på:
Start -> Alle programmer -> se i oversigten over programmer efter :
Windows Messenger (En ældre udgave, der virker fint også sammen med nyere) eller
Windows Live Messenger (nyeste udgave - lidt flottere grafisk)
Hvis Windows Live Messenger eller Windows Messenger ikke allerede er installeret på den computer, du sidder ved, kan du downloade det her.
Du behøver ikke have en hotmail-adresse for at blive oprettet som bruger - du kan bruge din almindelige mail. Opret dit Windows Live ID her.
Her finder du en trin-for trin vejledning til at downloade Messenger.
Ressourcepersoner til Messenger : Kirsten Dyhrberg Grønne, Hasle, Jens Yde, Åby 89409500, Kirsten Kaae, Tilst 86241588, Marianne Lanstorp, Risskov 89409600
Ingen kommentarer:
Send en kommentar