lørdag den 17. november 2007

UGE 48

Ting nr. 12: Billeddelingstjenesten Flickr
Det at dele billeder på nettet har eksisteret siden 90'erne, men det er først efter, at Flickr kom frem, at det er blevet den succes, det er i dag. I løbet af det sidste år er Flickr blevet det hurtigst voksende billeddelingssite på nettet, og det er et af de første sites, der brugte emneord "tags" for at skabe sammenhæng mellem billederne og brugerne af sitet. I denne øvelse skal du lege med Flickr og finde ud af, hvad sitet tilbyder.

Det er ikke så sært, at Flickr er populær, for man kan bruge det til utrolig meget forskelligt. Selv om man ikke selv har en konto, kan man finde billeder, man godt må bruge - til for eksempel en plakat, hjemmesiden eller infogallerierne.
Hvis man opretter en konto, kan den bruges som billedbank. Man må have 200 billeder liggende - og ubegrænset, hvis man betaler for at få en såkaldt prokonto. Man kan selv bestemme, om ens billeder skal kunne ses af alle, om det kun er en gruppe, man selv definerer, der skal kunne se billederne, eller om billederne skal være helt private.

I denne opgave skal du:

  • Tage en rundtur på Flickr her for at se nogle af mulighederne eller lyt til Podcast fra 23ting København/Randers/Herning. Prøv også at besøge ÅKB´s konto her. Prøv fra forsiden af Flickr at søge på "bibliotek" og se, hvad resultatet bliver.
  • Find ud af hvordan tags fungerer, hvad groups er og kig på de forskellige måder andre mennersker og andre biblioteker bruger Flickr på.
  • Opret din egen konto på Flickr. Flickr er en del af Yahoo, så hvis du allerede har en Yahoo konto, kan du bare bruge den. Ellers kan du oprette dig som bruger her. Brug den nederste mulighed "Sign up".
  • Upload et eller flere billeder til din Flickr-konto. Hvis du eller dit bibliotek er i besiddelse af et digitalkamera, vil det være oplagt at tage nogle billeder af biblioteket. Husk at tilføje tags.
  • Sæt et af dine billeder på din blog. Brug Flickr's blogging tool for at tilføje billedet til din blog. Se eventuelt vores vejledning her.

Hvis du ikke selv har nogle digitale billeder eller har mulighed for at tage nogle, så har vi stillet en lille billedbank til rådighed. Disse billeder må du lege med, som om det var dine egne. Du finder billederne på computerens L-drev. På dette drev er der en mappe, der hedder "TEMP". Når du åbner den, finder du bl.a. mappen "23tingBilledbank", og i denne mappe ligger de billeder, du må bruge. De samme billeder er også lagt på vores test-konto på Flickr, så du kan også hente billederne herfra, hvis du bruger en computer, hvor der ikke er adgang til L-drevet.

Har du lyst til at dele billeder med bestemte personer så følg vejledningen her.

Ekstraopgave til de meget flittige: Skriv til team23ting og få login, password og vejledning til ÅKBs flickr-konto, så du kan lægge billeder på den.

Ressoucepersoner til Flickr: Kirsten Dyhrberg Grønne, Hasle, Jens Yde, Åby 89409500, Kirsten Kaae, Tilst 86241588, Marianne Lanstorp, Risskov 89409600

1 kommentar:

fie sagde ...

Det lykkedes at oprette en flickr konto, men der gik ged i overførslen til min blog. MÅske fordi jeg har skiftet e-mailadresse. Den har i stedet oprettet en ny blog, men det er ikke den der komemr frem når jeg åbner via deltagerlisten. Mystisk.
Hilsen Inge