Ting nr. 19: Wikipedia
I denne uge skal det handle om wikier. Det mest kendte eksempel på en wiki er online-leksikonet Wikipedia som startede i 2001 og som rummer 7,5 millioner artikler fordelt på 253 sprog. Heraf er der ca. 80.000 artikler på dansk. Alle kan tilføje nye artikler, og det er let at rette og se tidligere versioner af en side.
En wiki er en samling websider, som man kan skrive og redigere direkte i sin webbrowser, og hvor alle versioner gemmes. Versionerne kan til enhver tid sammenlignes - og gamle versioner kan genskabes! Det er smart. Man starter en wiki med en enkelt webside, og kan herfra nemt oprette nye sider, efterhånden som man får brug for dem. Alle, der har rettigheder til det, kan skrive og redigere. Uanset hvor i verden man sidder, så har man altid kun én gældende version, nemlig den sidste. Intet slettes og man kan altid genskabe tidligere indhold.
Hvordan holder man kontrol med, at for eksempel ændringer i interne vejledninger er korrekte? Intet problem! De ansvarlige kan få meddelelser, så snart nogen ændrer noget på de sider, som de er ansvarlige for! Man kan altså lade alle ændre overalt i systemet – og de ansvarlige bevarer kontrollen med datakvaliteten – det er både smart, effektivt og ressourcebesparende, og det er der da også rigtigt mange virksomheder, der har opdaget!
For bibliotekerne er det oplagt at bruge wikier til fx linksamlinger, ressourceguides, projektbeskrivelser og rapporter, samt diverse vejledninger med indhold, der ofte skal opdateres – for nu bare at nævne nogle få anvendelsesmuligheder…
Læs først lidt om wiki-begrebet i den danske og den engelske wikipedia.
http://da.wikipedia.org/wiki/Wiki
http://en.wikipedia.org/wiki/Wiki
Wikipedia er meget omdiskuteret, hvad angår kvaliteten af indholdet. (se evt en aktuel diskussion i Bibliog Forbyd brugen af Google og Wikipedia? ) Men lige meget om man er tilhænger eller modstander af Wikipedia, er der en ting, der er helt sikker: Wikipedia er meget synlig på nettet og bliver brugt af rigtig mange mennesker. Det er derfor et oplagt sted at synliggøre nogle af bibliotekernes mange ressourcer.
Opgave:
A) Start med at orientere dig på Wikipedia. Når du ser en artikel, så læg mærke til, at du kan se de forskellige versioner under fanebladet "Historik". Opret dig som bruger på Wikipedia. Se eventuelt guide til at komme hurtigt i gang.
Der er også en 'Sandkasse', hvor du kan afprøve systemet. Her i Wikipedias sandkasse kan du afprøve redigeringsrelaterede ting, som du ikke er helt sikker på hvordan virker.
Tips: klik hvor der står "Kategori: Sandkasse" for at komme videre fra den første side. Når du er tilfreds med ændringen, kan du kopiere det til den rigtige side.
B) Tilføj herefter en ny artikel om et emne, der interesserer dig. Hvis der allerede er en artikel om emnet, kan du skrive videre på artiklen og tilføje ekstra indhold. Hvad skal jeg dog tilføje?Inspiration: bibliotekstilbud, din by, racen på dit kæledyr, din yndlingsforfatter, din yndlingsfilmstjerne… Der er nok at tage fat på.
Du kan også nøjes med at lave en rettelse i en artikel, der allerede er lavet. Om ikke andet kan du sikkert finde et sted, hvor du kan rette en stave- eller slåfejl.
Husk at skrive i din blog, hvordan du synes det er at arbejde med Wikipedia.
PS: Hvis du trænger til lidt humor, så se en rigtig sjov (og højst utroværdig) wiki, som du selvfølgelig også kan blive medarbejder på : Spademanns Leksikon (så kan man se at man ikke skal tro på alt hvad man finder på nettet).
søndag den 20. januar 2008
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar