tirsdag den 15. januar 2008

UGE 4:

Ting nr. 18: Podcast
I denne uge handler 23 ting om podcast.
Forestil dig at din yndlingsudsendelse på P1 bliver flyttet til et nyt tidspunkt, hvor du er på arbejde. Højst irriterende! Men hvis DR podcaster udsendelsen, så er det overhovedet ikke noget problem. dr.dk/podcast giver dig nemlig mulighed for at abonnere på et RSS-feed, så du automatisk får besked om, at nu har udsendelsen været der, og du kan høre den via din computer - eller du kan downloade den til din mp3-afspiller. Det samme sker hos mange andre udgivere!

Med andre ord kan du med podcasts lytte til dine yndlingsradioudsendelser og se dine yndlingstvprogrammer, når og hvor du har lyst.

Podcast er oplagt at bruge i bibliotekernes markedsføring, og det gør adskillige biblioteker da også allerede.

Hvad er podcast:
  • Podcast eller podcasting er en sammentrækning af ordene iPod (musikafspiller fra Apple. Pod betyder opbevaringssted) og broadcasting.
  • Podcasting er en måde, hvorpå man kan distribuere lyd og levende billeder via internettet.
  • Podcast kan bruges som mulighed for direkte at downloade og afspille lyd eller videofiler. Men podcast adskiller sig fra andre afspilningsformer ved at man kan ”abonnere” på dem.
  • Podcast distribueres via abonnement ved hjælp af RSS-feed, hvorefter man let kan downloade til ens computer og afspille det.
  • En podcast linker til en lyd- eller videofil i stedet for en almindelig webside.
  • Man kan se eller lytte til podcast, når man ønsker det.

Læs mere om podcast på wikipedia

Podcast bruges til mange forskellige formål f.eks. radio, tv, undervisning, markedsføring og nyhedsbreve.
Eksempler på forskellige måder at anvende podcast:

En af de smarte ting ved podcasts er, at du kan abonnere på dem via diverse nyhedslæsere - dvs. du kan bruge Google reader eller iGoogle/Google Homepage. Man kan også bruge andre programmer til at abonnere på podcasts f.eks. iTunes (hvor man kan abonnere på automatisk download og afspille podcasts).

Ugens opgave
Din opgave er nu at tilføje et RSS-feed på en podcast til din Google reader eller iGoogle. Prøv herefter at afspille podcastet på din computer. Kan du ikke huske, hvordan du abonnerer på RSS-feeds: Så skal du genopfriske opgave 5.
Prøv derefter at downloade podcastet til din MP3-afspiller.
(Tips: Hent først Podcastet til din PC - du kan IKKE hente det fra Google reader eller iGoogle - men du skal gemme det et sted på din PC, hvor du kan finde det igen, og brug derefter "Træk og slip" for at få det over på mp3 afspilleren). Se udførlig vejledning til at hente podcasts til din MP3-afspiller her.

Inspiration: på portalen http://db.podhead.dk/pod/pod_forside$.startup kan du finde et stort udbud af danske podcasts.

Husk at skrive om denne opgave i din blog!


Ekstra - hvis du har lyst (og tid): Man skal nogle gange bruge et stykke software for at abonnere på podcasts. iTunes er for tiden det mest anvendte, fordi softwaren giver mulighed for at holde styr på både musik og podcasts. Du kan også benytte iTunes, selvom du ikke har en mobil afspiller. Juice er et andet meget benyttet program. Også enkelt og let at gå til.

Prøv at downloade iTunes

Med Apples medieafspiller kan man abonnere på, automatisk downloade og afspille podcasts. Hvis du har en iPod og den er koblet til, vil denne automatisk også blive opdateret.

- eller Juice som er et open source (gratis) program, med hvilket man du kan abonnere på og automatisk downloade podcasts.

Se eventuelt DRs vejledning her.


Ugens ekstra (frivillige) opgave nr. 2
Opgaven går ud på selv at producere et podcast og lægge den på din blog. Det lyder som en stor opgave, men det er faktisk ikke så vanskeligt, og hovedbiblioteket har produceret nogle gode og grundige vejledninger. Alt hvad du behøver for at gå i gang er et headset med mikrofon, som du slutter til din pc.

Når du vil optage lyd via din pc, kan du bruge den båndoptager, der følger med Windows styresystem, eller den optager, der findes i PowerPoint i officepakken. Begge har dog den svaghed, at de kun kan levere lyd i Wav-formatet. Skal du f.eks. bruge lyden i et eller andet podcast-program, skal wav-filen konverteres til mp3, da de fleste podcast-programmer kun kan arbejde med mp3-filer.
Det er derfor nærliggende at finde et optageprogram, der kan levere lyd i flere filtyper, bl.a. mp3.
Du kan finde et sådant program på: www.download.com ved at klikke her. Programmet hedder Audio Recorder for Free. Det er freeware, og altså helt gratis.

Hovedbibliotekets vejledning i at bruge programmet finder du her.

Når du er tilfreds med lydfilen/podcastet, skal du have lagt det på din blog (det kunne også være på bibliotekets hjemmeside). Til det skal du bruge programmet Podbean.
Her finder du hovedbibliotekets vejledning i, hvordan du gør. Bemærk, at PodBean sender dig din adgangskode på email. Hvis du har opgivet din arbejdsmail, kan mailen med koden godt blive henvist til mappen med junk (Eudora-brugere) eller uønsket mail (Notes-brugere), så prøv at tjekke der, hvis du leder forgæves i din indbakke.
Da vi gennemprøvede vejledningen i arbejdsgruppen, fik vi et lille problem i forbindelse med at lægge lydfilen på bloggen. Tilsyneladende fungerede alt fint, men når man hørte lydklippet på bloggen, snakkede vi med musestemmer. Det er sandsynligvis en fejl i PodBean, og den er muligvis allerede blevet rettet, når du skal til at lave opgaven.
Hvis ikke - og hvis du da ikke ønsker at snakke med musestemme - så skal du, når du kommer til punkt 12 i vejledningen, i stedet vælge den tredje mulighed "Show HTML Code using text link":

Den kode, du får, når du klikker på +, skal kopieres og lægges ind i dit indlæg (husk at det er "Rediger HTML"-fanebladet, der skal være aktivt). Det kommer ikke til at se helt så smart ud på bloggen som de to første muligheder - men lyden er fin! Du får et link på bloggen, hvor der står "Listen to this episode". Denne tekst kan du erstatte med noget andet i koden. Se eventuelt hvordan de forskellige muligheder faldt ud i Kirstens blog.

Dit podcast bliver jo altså lavet i mp3-formatet, og derfor kan du også overføre det til din mp3 uden at skulle synkronisere.

Ressourcepersoner til PodCast: Jens Yde, Åby 89409500, Kirsten Kaae, Tilst 86241588, Marianne Lanstorp, Risskov 89409600

Ingen kommentarer: