mandag den 4. februar 2008

UGE 7 Del dokumenter på Nettet

Ting nr. 21. Udforsk forskellige online værktøjer...............

Vi kender nok alle til det at gemme et dokument på en diskette, et usb-stik eller sende det med mail for at tage det med fra en arbejdsplads til en anden. Så omstændigt behøver det ikke at være, da man kan gemme sine dokumenter online.

Ved web-kontor-tjenesterne kan man selv redigere videre i sine dokumenter uanset hvor man befinder sig i verden eller man kan invitere andre til at gøre det.Denne deling og samskrivning kan ske i både åbnede og lukkede dokumenter og er praktisk, hvis man deltager i større projekter på tværs af biblioteker/teams og på den måde oprette fælles dokumenter som alle deltagerne kan skrive og redigere. Dette kalder man for kollaboration (samarbejde) på nettet.
Man kan have flere dokumenter i gang og være sikker på at det er nyeste udgave der vises, og stadig se ændringer og historik.

Der findes en del online kollaborative værktøjer, her vil vi beskæftige os med Google Dokumenter, Regneark og Præsentation (Google Docs). Da I allerede har oprettet en iGoogle, har I allerede login og password til Google Docs (Se Nordjyllands vejledning i oprettelse af dokument).

Fælles for online værktøjerne er, at man kan uploade dokumenter, f.eks. fra Office, som man har skrevet på egen pc til online programmet og arbejde videre på dem der. Omvendt kan man også downloade det man har skrevet i online programmet til egen pc.

Udover den almindelige dokumenthåndtering indeholder Google Dokumenter også regneark og præsentationsprogram - en lightudgave af den kendte PowerPoint. Den indeholder ca. 60 procent af "originalen", men det er også rigeligt..


Ting 22 : Opret et dokument og inviter en kollega til at være medskribent

Læg mærke til hvordan samarbejdet fungerer. Se Nordjyllands vejledning i oprettelse af dokument. Se evt Googles hjælp her eller tag en lille rundtur.

Og så er der vist bare endnu en gang at sige: husk nu at blogge lidt om det! Der er mange, der er gode til det – så hvis man ikke rigtig ved, hvad søren man lige skal skrive til de enkelte ting, så læs nogle af kollegernes blogs og bliv inspireret! Man behøver ikke skrive en hel fristil bare et par linjer om hver ting.

Ekstra ting (frivillige legeting):

Doodle - få styr på møder/ideer mv
Doodle er en simpel og elegant måde at træffe en beslutning, eller få styr på datoer mellem flere deltagere. Ikke flere "SV:SV:SV:RE: så hvis søren kan d. 15 hvem er så klar der også" mail frem og tilbage. I stedet opretter man en afstemning eller en liste med datoer og sender linket til alle interesserede. de skriver sig derefter ind med navn og krydser af hvor det passer, og man har en nem og klar oversigt over det hele. Smart, simpelt og en smule genialt.

Gliffy
Med Gliffy har du mulighed for at lave diverse diagrammer og udkast til indretningsplaner, som eksemplet på billedet herunder.



Ingen kommentarer: