mandag den 12. november 2007

Ting nr. 13: Lær om Creative Commons
Med ting nr. 12 har du fået lavet dig en Flickr-konto, og du har prøvet at uploade nogle billeder. Måske har du stillet dig selv spørgsmålet: Hvad er formålet med en billeddelingstjeneste som Flickr, når billeder m.m. er beskyttet af ophavsret? Det er her Creative Commons kommer ind i billedet.

Creative Commons udbyder en række licenser, som ophavsmænd kan bruge til at give rettigheder til brug af ophavsmandens kunstneriske og litterære værker. Når du udbyder dit værk under en Creative Commons licens, betyder det ikke, at du opgiver din ophavsret. Det betyder, at du afgiver nogle af dine rettigheder til offentligheden, men under særlige betingelser. Du kan vælge mellem følgende muligheder:

Navngivelse.Brugeren skal kreditere værket på den måde, der er angivet af rettighedshaveren og licensgiveren.
Ikke-Kommerciel. Brugeren må ikke bruge dette værk til kommercielle formål.
Ingen Bearbejdelser. Brugeren må ikke ændre, bearbejde eller bygge videre på dette værk.
Del På Samme Vilkår. Hvis brugeren ændrer, bearbejder eller bygger videre på dette værk, må brugeren kun videresprede det resulterende værk under en identisk licens. I Flickr er der yderligere to licensmuligheder. Se licenserne her.

Du kan finde mange gode svar på ofte stillede spørgsmål om Creative Commons på den danske side: http://www.creativecommons.dk/faq.html Du kan også læse lidt om ophavsret på HBs 23ting blog, hvor der er samlet nogle retningslinjer i indlægget: Hvad må jeg lægge på min blog?

Creative Commons åbner dermed op for nye muligheder for at finde billeder på nettet, som man gerne må bruge. Udforsk Creative Commons på: http://www.creativecommons.dk/ eller den amerikanske side: http://creativecommons.org./

Din opgave er herefter at:
Find et billede (taget af en anden), som du synes, er noget specielt, og som du må lægge på din blog. Brug Flickrs søgeværktøj:

Klik på dropdownpilen ved søgefeltet og vælg: "Everyones Photos"



Til højre for søgefeltet klikkes på "Advanced search"


I billedet med "Advanced Search" scrolles helt ned i bunden, hvor du markerer i feltet:
"Only search within Creative Commons-licensed photos"
Herefter udfyldes selve søgefeltet foroven med søgeord. De billeder, du finder har licens fra Creative Commons.

Du kan også prøve at ændre den licens, som dine fotos hos Flickr har (se vejledning her).
Ressoucepersoner til Creative Commons: Kirsten Dyhrberg Grønne, Hasle, Jens Yde, Åby 89409500, Kirsten Kaae, Tilst 86241588, Marianne Lanstorp, Risskov 89409600

Ingen kommentarer: