tirsdag den 30. oktober 2007

UGE 46

Ting nr. 10: LibraryThing
For alle os, som elsker bøger, er LibraryThing et hit.
I LibraryThing har du mulighed for at oprette et online katalog over bøger du har, bøger du har lyst til at læse - eller måske bøger du hader. LibraryThing sætter dig også i forbindelse med andre, som har samme bøger eller samme smag som dig. Der er endda et forum for biblioteksansatte og for et for 23 ting.

LibraryThing må også være oplagt at bruge for bogcafé-folket. Når man kommer i tanke om en bog, der kan snakkes om i en kommende bogcafé - eller der er nye bøger, som måske kan bruges, så bliver de selvfølgelig lagt ind på ens LibraryThing og samtidig forsynet med passende tags, så de er lette at finde igen.

Siden er delvis på dansk, og man kan faktisk hjælpe med at oversætte det, der ikke allerede er oversat.

På LibraryThing kan man, når man har registreret sig som bruger, katalogisere 200 bøger (og et ubegrænset antal, hvis man er villig til at betale for det).

Du kan føje en titel til dit katalog bare ved at skrive titlen eller, hvis det er engelske/amerikanske bøger, ved at indtaste ISBN nummer. Hvis man har en håndskanner, kan man oven i købet skanne dem ind. LibraryThing henter så alle oplysningerne om bøgerne fra de forskellige boghandlere og biblioteker, de samarbejder med. Desværre for os danskere fungerer det ikke med ISBN nummer og danske titler, men Tim Spalding, manden bag LibraryThing, arbejder på problemet. Så måske er det blevet en mulighed, inden vi er færdige med 23 ting.

Det eneste danske bibliotek, LibraryThing samarbejder med på nuværende tidspunkt, er Det Kongelige Bibliotek. Det skulle man umiddelbart tro var tilstrækkeligt, men de resultater man får fra Det Kongelige Bibliotek, ser ret mystiske og uoverskuelige ud, så tit er det en bedre ide at katalogisere bogen med håndkraft, når det er en dansk titel, det drejer sig om.

NYT fra uge 47 : der er nu 25 danske biblioteker med, blandt andet bibliotek.dk

Den anden ulempe for danskere er ophavsretten på forsider, de kommer ikke med. Der ligger dog en del danske forsider på Library Thing, som man kan bruge.

Ud over at man kan lave en liste over sine egne bøger, så kan man tilføje emneord (tags), diskutere bøger med andre og få ideer til andre ting, man kan læse. Man kan også få en ide om, hvad man bestemt ikke vil kunne lide med deres UnSuggester, og man kan se, hvad andre læser.

Her er Hvidovre Bibliotekernes oversigt over, hvad man kan på LibraryThing. Du kan også vælge at se LibraryThings egen rundvisning, og du kan se en video om brugen af LibraryThing. Videoen er lavet i et gratis program, og derfor er der en lille reklame på midten, som du må forsøge at se udenom. Den starter med det samme, så husk at sætte lyd på, inden du klikker på linket.

Opgaven i denne uge er:


  • Lav en konto på LibraryThing
  • Læg mindst fem bøger ind
  • Undersøg hvad andre læser
  • Fortæl om oplevelsen på din blog.

Ressourcepersoner til LibraryThing: Jens Yde, Åby 89409500, Kirsten Kaae, Tilst 86241588, Marianne Lanstorp, Risskov 89409600

2 kommentarer:

Hentzeblog sagde ...

Jeg har nu lagt nogle bøger ind på Libray Thing, det var lidt spændende, og er lidt stolt over at kunne det. Så jeg må videre nu.

fie sagde ...

Med hjælp fra Jens lykkedes det.
Hilsen Inge